2025. 02. 19

Descoperiți ce poate face o placă grafică AMD high-end

AMD a deschis anul cu încă o lansare de plăci grafice de nivel 1 în acest an - a fost o surpriză la sfârșitul lunii ianuarie când a anunțat lansarea Radeon VII la CES 2019. Placa grafică, concepută special pentru jocurile 4K, a luat de atunci în piept seria RTX de la NVIDIA, iar producătorii au lansat succesiv plăci grafice Radeon VII.

Noul Radeon VII este, în multe privințe, succesorul lui Radeon RX Vega 64, deși a fost lipsit de brandingul RX și Vega, rămânând doar VII. În același timp, este prima placă grafică pentru gameri construită pe 7nm. Noile plăci grafice NVIDIA GeForce RTX bazate pe tehnologia Turing provin toate de pe linia de producție de 12nm, în timp ce seriile RX 500 și RX Vega sunt de pe 14nm.

Anunțul lui Radeon VII la CES 2019 a fost o surpriză, deoarece în ultimii ani s-a înțeles că nu vor exista noi plăci Radeon până la lansarea lui Navi 2019.

Cu un GPU Vega 20 pe 7nm și 16GB de memorie HBM2, Radeon VII seamănă cel mai mult cu acceleratorul Radeon Instinct MI50. NVIDIA a rămas la 12nm cu arhitectura Turing, în timp ce Polaris și Vega sunt pe 14nm - așteptați-vă să înceapă producția pe 7nm mai târziu în acest an sau în 2020 cu GPU-ul Ampere, despre care probabil vom auzi multe în acest an. Desigur, pentru fanii plăcilor de nivel 1, marele favorit de ceva timp este GeForce RTX 2080 Ti, care poate ajunge la 14GBbps cu 11GB de memorie GDDR6 și începe să provoace la rezoluție 8K, dar unele jocuri necesită deja mai mult de 11GB. Memoria HBM2 de 16 GB este destinată jucătorilor care preferă cardurile first-party și este proiectată pentru rezoluția 8K, acest GPU pentru gameri pe 7nm este acum în fruntea lumii în acest spațiu.

AMD a demonstrat în numeroase ocazii că este cu câțiva pași înaintea NVIDIA în ceea ce privește tehnologia, iar Radeon VII continuă această tradiție cu GPU-ul său de 7nm. Circuitele GPU-ului Radeon VII Vega 20 sunt mai mici decât cele ale Vega 10 de pe Radeon RX 64 și, de asemenea, au de două ori mai multă memorie HBM2. Deoarece dimensiunea circuitului GPU-ului Vega a fost redusă de la 495mm2 la 331mm2, eliberând atât de mult spațiu încât AMD a adăugat două blocuri HBM2 suplimentare, rezultând 16GB de memorie. Iar lățimea de bandă a memoriei este de neegalat, viteza blocurilor de memorie HBM2 de 8 GB ale Radeon RX Vega 64 crescând de la 512 GB/s la 1 TB/s pentru noul model.

Vega 10 vs. Vega 20

AMD s-a referit la GPU-ul Vega 20 ca la un fel de arhitectură Vega îmbunătățită, care, cu tehnologia sa de fabricație pe 7nm și 16GB de memorie HBM2 ultra-rapidă pe același interposer, se află în prezent în topul industriei (NVIDIA produce plăci GTX/RTX cu GPU-uri și VRAM separate).

Vega 20 este construit pe o linie de producție de 7nm și dispune de un procesor 3840 stream, 60 de unități de calcul și o viteză de ceas de aproximativ 1,8GHz. De asemenea, acesta oferă o putere de calcul de 13,8 TFLOP, care, combinată cu 16GB de memorie HBM2, bate orice altceva în ceea ce privește livrarea de conținut.

Pentru comparație, Vega 10 este încă un proces de 14nm cu 64 de unități de calcul și 12,7 TFLOP de performanță. Avea 8 GB de memorie HBM2 pe un magistral de memorie pe 2048 de biți, permițând o lățime de bandă a memoriei de 484 GB/s, mult sub cei 16 GB de memorie HBM2 ultra-rapidă (1 TB/s) a lui Radeon VII. În plus, TDP-ul lui Radeon VII este de 300W, ceea ce promite, de asemenea, o performanță mai mare comparativ cu TDP-ul de 295W al lui Radeon RX Vega 64. Cei 16 GB de memorie HBM2 de aici sunt pe un bus de memorie de 4096 de biți, oferind 1 TB/s.

Vega 10 și Vega 20 au aproape același număr de tranzistori, GPU-ul Vega 20 pe 7nm având 13,2 miliarde de tranzistori, deși aceeași cantitate a fost comprimată pe chip-uri de 331mm2 în loc de 495mm2, cu performanțe mai mari, iar VRAM a fost dublată prin dublarea lățimii de bandă.

FPS ridicat la 1440p, jocuri 4K fluide

Anterior, AMD a fost dezamăgită de primirea modelului Radeon RX Vega 64, care nu a obținut prea mult succes după așteptările exagerate și hype-ul inițial, dar nu mai este cazul cu Radeon VII; se comportă bine la rezoluția 1440p pe ecrane de 144/165Hz, la rezoluția 3440x1440 pe monitoare ultra-wide la 100-144Hz și 4K pe monitoare pentru gameri de 60Hz. Nu bate RTX 2080 Ti, dar nu aceasta este intenția Radeon VII. Cu toate acestea, oferă suport FreeSync 2 HDR, un FPS stabil de peste 100 la rezoluția 1440p conform mediei oficiale AMD, iar benchmark-urile independente arată același rezultat. Aceasta este o experiență de joc pe care aproape numai Radeon VII o poate oferi, sau poate chiar Vega 64, dacă faceți compromisuri la detalii minore.

16 GB HBM2, 1 TB/sec

Au existat unele așteptări inițiale nerealiste cu privire la performanța HBM2, dar a sfârșit prin a fi o mare dezamăgire odată cu lansarea Radeon RX Vega 64. 8GB nu au fost suficienți atunci când NVIDIA a oferit 11GB de RAM pentru GeForce GTX 1080 Ti, dar noul Radeon VII înclină balanța înapoi. Această placă video poate oferi 1TB/s de lățime de bandă de memorie datorită unui bus de memorie pe 4096 de biți. Prin aceasta, AMD nu mai vizează o gamă largă de gameri, ci în special pasionații de sporturi electronice care doresc cel mai puternic hardware în mașinile lor.

Pentru NVIDIA, cel mai apropiat concurent al lui Radeon VII este GeForce RTX 2080, care are 8 GB de memorie DDR6, deci, evident, nu vinde mai mult decât Radeon VII. În prezent, există milioane de gameri în întreaga lume cu plăci grafice Radeon care, cu 16 GB de VRAM, pot rula majoritatea jocurilor la rezoluție 4K la peste 60 FPS. Dar cei 16 GB de memorie HBM2 ultra-rapidă nu numai că alimentează jocurile, ci oferă și un fundal solid și fiabil pentru producția de conținut, deoarece această placă grafică face codificarea video 4K și 8K mai rapidă ca niciodată. Adobe Premiere este, de asemenea, utilizat de milioane de producători de conținut și, chiar dacă plăcile anterioare ale AMD erau bune în acest scop, editarea 8K nu face viața mai ușoară pentru GPU. Memoria HBM2 de 16 GB a lui Radeon VII rezistă bine în acest domeniu, cu siguranță (60%!) mai bine decât RX Vega 64 și RTX 2080. Utilizatorii Blender se vor bucura, de asemenea, de latitudinea pe care o oferă Radeon VII. Să vedem cum arată placa grafică în sine!

Aspectul premium

Radeon VII poate arăta familiar în ceea ce privește conectivitatea, cu o ieșire HDMI și trei Displayport, dar îi lipsește conectorul VirtualLink USB-C care a fost standard pe seria RTX 20 de la NVIDIA (trebuie remarcat faptul că căștile de realitate virtuală care acceptă standardul nou creat nu există încă). Placa grafică necesită doi conectori de alimentare cu 8 pini, care furnizează cei 300 de wați de putere necesari. Aceasta este cu doar 5 wați mai mult decât Vega 64, în ciuda faptului că performanța lui Radeon VII este o îmbunătățire uriașă față de modelul anterior.

Placa grafică în sine este o priveliște uimitoare de sus până jos, cu un design robust din aluminiu care seamănă foarte mult cu Radeon RX Vega 64 Limited Edition. Singura diferență este că acea placă grafică utilizează un singur ventilator de evacuare, în timp ce Radeon VII utilizează o soluție tradițională cu mai multe ventilatoare, în vena seriei NVIDIA GeForce RTX.

Ca parte a mărcii "Radeon", există un cub roșu în colțul plăcii video, cu o literă R în interior, care luminează roșu atunci când este pornit. Culoarea LED-ului nu poate fi schimbată, deși este posibil ca unul dintre producători să vină cu o versiune care să atragă entuziaștii RGB.

Radeon VII prezintă, de asemenea, un design de răcire diferit față de Vega 64. Soluția cu trei ventilatoare este vizibil mai silențioasă decât răcirea cu o singură ventilatoare de pe Vega 64. Calitatea construcției s-a îmbunătățit, de asemenea, atât grila, cât și placa din spate perforată fiind realizate din aluminiu, oferind o senzație generală destul de "premium".

Performanță, cerințe de alimentare

Un lucru care merită menționat despre Radeon VII este că sistemul masiv de răcire care vine cu performanțele sale ridicate este foarte zgomotos în comparație cu alte plăci video. Nu este menit să fie enervant, dar sub sarcină sună de fapt mai tare decât Vega 64 sau NVIDIA RTX, și se încălzește mai mult. Lucrul uimitor este că, în ciuda tuturor acestor lucruri, încă merită să optați pentru zgomotoasa Radeon VII, deoarece are performanțe mult mai bune, încât nici nu observați chestiile neplăcute. Performanța sa o face cea mai bună alegere pentru gamerii high-end, mai ales atunci când este combinată cu o rată ridicată de reîmprospătare și un monitor FreeSync pentru gameri.

Creșterea radicală a lățimii de bandă a memoriei odată cu trecerea la tehnologia de fabricație pe 7nm aduce Radeon VII la nivelul GeForce RTX 2080, ceea ce este foarte important, deoarece Radeon RX Vega 64 a fost nava amiral a AMD până acum și, prin comparație, nu a fost un câștigător nici măcar la lansare, abia egalând GeForce GTX 1080 și era fierbinte și zgomotos. Radeon VII este de asemenea fierbinte și zgomotos, dar oferă performanțe care te-ar face să suporți mult mai mult. AMD oferă aici plăci video de 300W+, în timp ce NVIDIA oferă modele de 200-225watt. Acestea se încălzesc cam în același ritm (60-75C), dar Radeon VII este cea mai zgomotoasă dintre toate. Soluția cu trei ventilatoare ar trebui să răcească mai bine decât modelul AMD cu o singură ventilatoare, dar cu Vega 20 și 16 GB de memorie HBM2 pe un singur interpozant mic, se întâmplă multe într-un spațiu foarte mic, cel puțin în comparație cu suprafața mai mare a componentelor care generează căldură pe memoria GDDR5/5X/6.

Poate că nu este exagerat să spunem că Radeon VII a salvat segmentul de plăci video high-end al AMD, care a fost afectat de eșecul modelului anterior și de sosirea celor mai recente plăci GeForce. Momentul este excelent, deoarece comunitatea de jocuri își exprimă deja nemulțumirea față de prețul exagerat al noilor plăci NVIDIA, iar acum a apărut alternativa mai nouă și cu un preț mai rațional.

NTG - PCX

2025. 02. 19

Preț redus de Nvidia - RTX 2060 va fi mai ieftin

Nvidia reacționează rapid la sosirea noului Radeon mid-range și își face cel mai mare rival mai ieftin
La CES din acest an, EVGA a oferit o mică surpriză când a anunțat cardurile RTX 2060 KO și KO Ultra. Modelul de bază are o viteză de ceas Boost de 1650 MHz și pornește de la un preț mai mic decât de obicei, de 299 de dolari, sau aproximativ 90.000 de dolari, ceea ce este mai mic decât prețul de pornire al modelelor de referință. Compania, cunoscută pentru produsele sale de calitate, a fost bine primită de presă și puțin știam la momentul respectiv că acest lucru va fi urmat de o reducere de preț pentru întreaga serie 2060.
Se pare foarte mult că Nvidia își reduce prețul modelelor RTX entry-level, deoarece, alături de KO, Founders Edition continuă deja la prețul redus de 299 de dolari. Motivul deciziei pare evident, deoarece AMD a lansat Radeon RX 5600 XT cu rezoluție 1080p cu puțin peste o săptămână în urmă, care ar putea fi o alternativă bună la RTX 2060 alături de seria GTX 1660. Deși presa străină nu a oficializat încă reducerea de preț, aceasta a atras atenția și asupra altor două carduri, deoarece Gigabyte RTX 2060 OC și Zotac RTX 2060 erau, de asemenea, disponibile pentru 299 de dolari la momentul respectiv.
În ciuda prețului lor accesibil, cardurile ECG nu sunt diferite de omologii lor. Ambele carduri utilizează 1920 de nuclee CUDA, 6 GB de memorie GDDR6 la bord și un bus de date pe 129 de biți, î

Browserul Edge reînnoit, Microsoft trece la Chromium!

Browserul Microsoft și-a abandonat fundațiile și va continua cu Chromium
La sfârșitul anului 2018, a apărut vestea că Microsoft va înlocui motorul browserului său EdgeHTML cu Chromium, dar va rămâne cu numele Edge. Ei au publicat, de asemenea, o justificare care explică faptul că se aliniază la liniile directoare ale convenției de dragul experienței utilizatorului și doresc să reducă fragmentarea. Acest lucru înseamnă că majoritatea paginilor vor fi optimizate pentru Chrome și browserele bazate pe Chromium, care adesea nu se afișau corect pe browserele anterioare ale Microsoft. Celălalt motiv vine din partea dezvoltatorilor, deoarece le ajută afacerea dacă nu trebuie să își adapteze munca la mai multe platforme. Nu este un secret faptul că Edge reprezintă o îmbunătățire față de Internet Explorer, care a rămas blocat în timp, dar nu a devenit suficient de popular încât să nu fie luat în considerare la crearea multor site-uri web.
Experiența de navigare este acum puțin diferită de cea cu care suntem obișnuiți cu liderul de piață Chrome, deoarece afișează paginile web exact așa cum sunt ele. Desigur, schimbările aduc și alte caracteristici utile sau interesante. De exemplu, add-ons-urile pe care le-ați îndrăgit sunt acum disponibile, dar Microsoft a pus la dispoziție și o colecție de 300 de add-ons, în cazul în care aglomeratul Chrome Web Store sau multe alte surse de add-ons nu sunt suficiente. De asemenea, p

Leagănul PUBG? Încearcă Arma III timp de o săptămână

A treia tranșă a simulatorului de război a fost puternică timp de șapte ani, iar acum este disponibilă pentru a juca ca parte a unei noi promoții, și este la reducere grea.
Pentru cei care nu înțeleg ce este atât de grozav despre seria Arma, există acum o săptămână întreagă pentru a se familiariza cu FPS-ul tactic realist și greoi simulaționist, Arma III fiind gratuit pentru a juca timp de o săptămână. Creatorii de la Bohemia Interactive au sărbătorit anul trecut o bază de patru milioane de jucători sau faptul că PlayerUnknown's Battlegrounds, care a atins, de asemenea, o popularitate considerabilă, a pornit de la un mod Arma pentru fani.
Comunitatea activă face un joc de război captivant și provocator și mai interesant. În timp ce unii oameni consideră frustrant să învețe comenzile sau chiar cele mai de bază mecanici, baza largă de fani a petrecut mai mult de 600 de milioane de ore jucând jocul până în 2018. Campania single-player originală lipsă a fost completată, urmată de o multitudine de conținut digital, vehicule, locații și add-on-uri.
Seria Arma este, prin urmare, văzută de masa de jucători mai mult ca o platformă comunitară decât ca un adevărat joc FPS, mulți dintre ei petrecându-și o mare parte din timp făcând și jucând moduri, multe dintre acestea putând fi familiare cu DayZ sau PUBG, care au fost create inițial pentru partea a doua, dar au fost adaptate ulterior pentru partea a treia î
Recenzii
Trebuie să vă conectați pentru a finaliza evaluarea. Intră în cont
PCX 2006-2025.
Gestionarea cookie-urilor / cookie-urilor Utilizăm cookie-uri pe site, ale căror detalii pot fi găsite aici.