Prințul cel mare, fiul mijlociu și micul frate vitreg: a devenit Geforce GTX 1650 un pic prea scumpă?
Odată cu sosirea celui mai mic Turing, gama actuală este aproape completă, acum fiind anunțat și GTX 1650Ti. În timp ce încă așteptăm primele date valoroase despre aceasta, să vedem ce au de oferit cei trei frați, GTX 1650, 1660 și 1660Ti.
După cele două GPU-uri GTX 16 performante și la un preț corect, avem în sfârșit GTX 1650, entry-level-ul și poate penultimul din noua familie de plăci bazate pe Turing. Geforce a făcut un pas oarecum neașteptat, dar justificat, cu introducerea seriei GTX 16, deoarece membrii seriei RTX, cu toate atributele lor pozitive, au divizat publicul. RTX-urile sunt în mod evident mai puternice și mai moderne decât seria GTX 10 bazată pe arhitectura Pascal, dar utilizarea foarte promovată, dar încă limitată, a ray tracing-ului și soluția de netezire a marginilor din spatele acronimului DLSS nu au meritat pentru toată lumea prima de preț mare. Ca răspuns, seria GTX reînnoită a păstrat arhitectura Turing proaspătă, dar a renunțat la nucleele RT și Tensor, permițând un raport preț/performanță mai bun. Am avut ocazia să testăm noile plăci, așa că vom arunca o privire la ceea ce pot face noile GTX cu ajutorul unui RX570 de 4GB.
Seria GTX 16 se bazează pe un cip de concepție nouă, deci nu este vorba despre îndulcirea pieselor deja existente pe rafturi sau despre modernizarea și reetichetarea RTX-urilor, ci mai degrabă de un hardware țintă destinat gamerilor, care încearcă să satisfacă nevoile actuale ale utilizatorilor, până la vârful gamei medii. Datorită arhitecturii Turing moștenită de la RTX și a SM-urilor reproiectate (Streaming Multiprocessor), Nvidia a trecut, de asemenea, la o arhitectură asincronă mai eficientă, o inovație care nu este doar lăudabilă sau oportună, deoarece AMD o utilizează de ani de zile. În SM-urile cu structura internă modificată, diferite tipuri de calcule în virgulă mobilă pot rula acum în paralel, în timp ce în Pascal aceste procese nu erau separate și se întrerupeau reciproc. De asemenea, sunt disponibile așa-numitele calcule cu jumătate de punct, care ajută la reprezentarea efectelor speciale, cum ar fi apa sau alte operațiuni care necesită o precizie mai mică. În esență, acest lucru extinde domeniul de aplicare pentru dezvoltatorii de jocuri și oferă o cantitate utilă de cadre suplimentare pentru jucători. Asincronul deschide, prin urmare, spațiu pentru utilizarea adecvată a API-urilor Vulkan și DirectX 12, ceea ce ar putea însemna o performanță mai bună în viitor sau cel puțin un hardware mai eficient. Așa cum era de așteptat din cifrele inițiale, nu au fost produse modele de referință pentru niciunul dintre modelele din serie, producătorii putând să își creeze propriile soluții pentru toate cele trei modele pe baza recomandărilor furnizate. Familia GTX 16, care are acum trei membri, a fost introdusă cu cel mai puternic GTX 1660Ti, urmat de GTX 1660 și, în cele din urmă, de GTX 1650, care este cel mai bine vândut GTX în toate sensurile. Am urmat ordinea lansării în recapitularea noastră, așa că haideți să vedem ce are de oferit GTX 1660Ti.
GTX 1660Ti
GTX 1660Ti a fost cu mult înaintea timpului său în ceea ce privește hype-ul, și a fost subliniat cu luni înainte de lansarea sa că primul din noua serie nu va fi o alternativă la modelele RTX high-end sau chiar la vârful de gamă al arhitecturii Pascal. Mai degrabă, era de așteptat să fie mai mult în conformitate cu valoarea locală a GTX 1060, iar acest lucru a fost mai mult sau mai puțin confirmat, dar spre încântarea multora, oferă chiar mai mult decât atât. După cum am descris mai sus, beneficiile Turing depășesc Pascal în mai multe moduri, cu o lățime redusă a benzii, mai mulți tranzistori și nuclee CUDA și, în cazul nostru, memorie îmbunătățită și performanță generală de calcul. Nvidia a stabilit specificațiile din fabrică ale GTX 1660Ti la 1536 de nuclee CUDA și o viteză de ceas de bază de 1500Mhz, memoria GDDR5 fiind înlocuită cu varianta mult mai avansată GDDR6. Pentru comparație, magistrala de date rămâne pe 192 de biți, dar în timp ce memoria GDDR5 a GTX 1060 de 6GB atingea un vârf de 8Gbps, 1660Ti este capabilă de 12Gbps, ceea ce nu pare atât de extrem cu 256 de nuclee CUDA în plus sau o viteză de ceas Boost de 1770Mhz. Mai ales dacă luăm în considerare potențialul de tuning al plăcii, care poate obține niște rezultate serioase.
Este adevărat, Nvidia nu a ajuns încă la producția pe 7nm wafer width, dar acest lucru nu este o preocupare pentru utilizatorii finali în acest moment, deoarece testele sugerează că cardul bate GTX 1060 cu aproximativ 40%, plasându-l confortabil între GTX 1070 și 1070 Ti. Ar putea fi interesant de remarcat faptul că reușește să obțină această performanță în ciuda faptului că GTX 1070 a venit din fabrică cu 384 de nuclee CUDA mai multe, ceea ce pare să dovedească validitatea lui Turing, subliniind evoluția nucleelor CUDA și potențialul arhitecturii asincrone. AMD concurează în prezent cu RX590 în această gamă de prețuri, dar versiunea rafinată a arhitecturii Polaris de lungă durată nu poate bate 1660Ti în ceea ce privește consumul de energie sau performanța. Următorul pas în sus ar putea fi Vega 56, dar, contrar așteptărilor anterioare, seria Vega nu a devenit mai ieftină odată cu lansarea noilor GTX-uri. Înghețarea prețurilor se datorează în principal memoriei HBM2 costisitoare, astfel încât VEGA 56 este cu până la 10% mai rapidă dacă ajunge să coste cu 30% mai mult. Unele magazine au redus prețul câtorva modele, dar acest lucru a fost disponibil doar în limita stocurilor, iar acum este aproape imposibil să le cumperi la un preț redus la aproximativ 100 000 HUF. Chiar dacă a trebuit să așteptăm ani de zile, putem vorbi în sfârșit despre un salt de generație cu adevărat valoros, iar GTX 1660Ti este o alegere interesantă pentru cei care au o mașină mai mică decât GTX 1070 și intenționează să cumpere o placă grafică în curând, astfel încât să poată obține performanțe excelente la un preț corect. Nvidia a umplut inteligent, și probabil în mod deliberat, acest gol pe piață, dar pentru cei care sunt pe gard, le recomandăm să aștepte anunțurile viitoare ale AMD, deoarece noile GPU-uri Navi care vin de la liniile de 7nm ar putea schimba jocul.
În acest test, GeForce GTX 1660 Ti WINDFORCE OC 6G, prezentat în imaginile de mai sus, reprezintă vârful de gamă. Placa este versiunea Gigabyte reglată din fabrică, iar viteza de ceas a nucleului urcă direct la 1845 MHz, pe care utilizatorii întreprinzători pot încerca să o împingă și mai departe. Memoria GDDR6 de 6 GB este tactată la 12000 MHz. Producătorul s-a pregătit pentru căldura care va rezulta din valorile crescute cu sistemul de răcire WINDFORCE 2X, care utilizează două ventilatoare de 100 mm care se rotesc în direcții opuse. Firește, nivelul de zgomot a fost redus la minimum, iar la sarcini mici ventilatoarele rămân staționare, ca de obicei. Instalarea este standard ATX, astfel încât carcasa medie a computerului nu ar trebui să aibă probleme cu o lungime de 265 mm, o lățime de puțin sub 121 mm și o înălțime de puțin peste 40 mm. Conectorul PCI-Express 3.0 x16 profită din plin de aceasta; sursa de alimentare furnizează energie suplimentară prin intermediul unui conector cu 8 pini, iar afișajele sunt găzduite de trei DisplayPort 1.4 și un singur HDMI 2.0b. Placa avea un preț de 98.466 £ la momentul testării.
GTX 1660
Așadar, următorul pas în sus este nimeni altul decât modelul mid-range, GTX 1660. Numărul de nuclee CUDA a fost redus de la 1536 la 1408, exact cu 128 mai puține decât versiunea Ti, ceea ce nu este surprinzător pentru modelul mai ieftin. Nvidia recomandă viteze de ceas începând de la 1530 de bază și 1785 Boost, dar acest lucru nu este concludent în absența modelelor de referință, astfel încât cei cărora le place această placă pot alege în continuare din soluțiile individuale ale diferiților producători. Asistăm la un pas înapoi semnificativ în ceea ce privește memoria, deoarece sărim de la GDDR6 direct la generația GDDR5 utilizată încă din 2008, modelul mid-range ocolind standardul GDDR5X vechi de aproximativ 3 ani și oferind cea mai ieftină soluție. Volumul rămâne la 6GB, dar la viteze de date de 192 de biți vorbim de o lățime de bandă de doar 192GB/secundă, față de cei 288GB ai lui 1660Ti. Din cauza standardului vechi, consumul de energie al plăcii este același ca al fratelui său mai mare, cifra totală pentru ambele exemplare fiind de aproximativ 120W, furnizată prin intermediul unui conector cu 8 pini.
O asemănare mai interesantă între cele două modele este prezența NVENC, cipul codificator Nvidia, care facilitează utilizatorilor streaming-ul și înregistrarea video. Actualizarea este identică cu cea găsită pe modelele RTX și descarcă perfect procesorul, totul fără a afecta performanța măsurată în timpul jocului. Vestea bună este că, respectând tradiția, aceste plăci păstrează și potențialul de tuning renumit al Nvida, astfel încât cei mai aventuroși pot, cu setările potrivite, să atingă viteza unui GTX1660 Ti, ceea ce nu este puțin lucru. Pentru cei care au astfel de planuri, cu siguranță nu recomandăm obținerea unei dimensiuni compacte cu o soluție de răcire mai simplă, acestea fiind recomandate pentru o utilizare mai modestă și carcase cu factor de formă mic.
Gama medie actuală este reprezentată tot de un Gigabyte, un GeForce GTX 1660 GAMING OC 6G. Viteza de ceas a nucleului poate fi împinsă până la 1860MHz, ceea ce reprezintă doar o creștere solidă de 75Mhz față de valoarea recomandată din fabrică. Cu siguranță putem merge mult mai departe de atât, cunoscând potențialul promițător al cardurilor Nvidia și al seriei GTX 16. Acest lucru este, de asemenea, excelent susținut de sistemul de răcire WINDFORCE 3X cu deflector de aer 3db 80mm, iar roata din mijloc se rotește în direcția opusă în acest caz, ceea ce, potrivit mai multor producători, asigură, de asemenea, o răcire mai intensă. Memoria on-board de 6GB în cazul nostru este deja GDDR5 și funcționează la 8002 MHz. În ceea ce privește dimensiunile, vorbim de 280 mm lungime, 116 mm lățime și o înălțime rotundă de 40 mm, iar conectorii sunt aparent reflectați de inginerii Gigabyte de la modelul GeForce GTX 1660 Ti WINDFORCE OC 6G. Prețul lui 1660 pentru jocuri este în prezent de 80 833 HUF.
GTX 1650
GTX 1650, a promis să fie placa de gaming entry-level din seria Pascal, un rival pentru GTX 1050, dar sosirea sa a fost învăluită în mai mult mister decât de obicei. Cu majoritatea hardware-urilor noi, diverse reviste și site-uri de știri primesc copii ale noilor produse pentru a se asigura că există o cantitate suficientă de rezultate relevante pentru a ajuta potențialii cumpărători la lansare. Cu toate acestea, în acest caz, nu a mers fără probleme, deoarece Nvidia nu a lansat cel mai recent driver pentru card până în ziua lansării, întârziind astfel testele. Nu este o mișcare foarte simpatică și nu este un început foarte promițător, dar să vedem ce are de oferit cel mai mic Turing. Cardul are 896 de nuclee CUDA, cu 640 (1050 de 2 GB avea 640 CUDA) mai puține decât GTX 1660Ti. Viteza de ceas de bază a GPU-ului este de 1485 MHz, în timp ce valoarea Boost este de 1665 Mhz în mod implicit, dar Nvidia a lăsat la latitudinea producătorilor să stabilească aceste valori. Comparativ cu placa mai ieftină, aceasta are și memorie GDDR5, 4 GB, cu o interfață pe 128 de biți. După cum v-ați aștepta, acest lucru bate cei 2GB și 3GB de memorie la bord găsiți pe GTX 1050s și se oprește sub cantitatea găsită pe modelele 1050 Ti. Aceasta nu este neapărat îmbunătățirea la care ne așteptam, deoarece din partea AMD, RX570 este considerat concurentul numărul unu, cu versiuni de până la 8 GB disponibile pentru aproximativ același preț. Chiar dacă această cantitate de memorie pare nerezonabilă, testele pe care le putem găsi arată că la rezoluție Full HD și setări ultra, multe jocuri vor consuma 6GB. Este adevărat că setările extreme sunt rareori utilizate în această gamă de prețuri, dar pentru titluri vechi de câțiva ani, aceasta nu mai este o așteptare nerealistă și este păcat că nu vom avea ocazia să facem acest lucru.
1650 se bazează, desigur, și pe cipul Turing deja discutat, dar diferențele semnificative nu sunt doar în memorie sau numărul de nuclee CUDA. În plus față de informațiile privind performanța, nu erau multe de știut despre cipul NVENC, iar Nvidia a răspuns în cele din urmă la întrebări spunând că cipul Volta este echivalent cu generația anterioară a arhitecturii Pascal. Aceasta este o veste deosebit de proastă pentru toți cei care au așteptat o placă video ieftină, dar fluidă pentru streaming și înregistrare video. Dacă ați așteptat atât de mult și nu doriți să pierdeți versiunile mai puternice, optați pentru 1660 sau Ti dacă puteți. Așadar, Nvidia a poziționat puțin prost acest model, având în vedere că RX570 tinde să obțină performanțe mai mari în multe cazuri, iar aceasta este o placă veche de aproximativ 3 ani, având în vedere că a fost inițial un RX470. Arhitectura asincronă este încă atractivă, dar în ceea ce privește prețul, ar fi fost potrivit să se păstreze cipul NVENC mai eficient, poate cu mai multă memorie.
Cea mai mare atracție a plăcii este economia de energie și, odată cu ea, generarea scăzută de căldură, deoarece versiunea de bază nu depășește 75W, ceea ce este o cifră foarte prietenoasă. Există, de asemenea, o versiune cu un conector de alimentare cu 6 pini, care consumă aproximativ 90W, dar oricine cumpără un astfel de card se va uita fără îndoială la potențialul de tuning. Și acest card nu vine cu prea multe nuclee CUDA, deci dacă sunteți sensibil la performanță, puteți găsi o ofertă mai bună pentru o diferență de câteva mii de dolari. Prin urmare, această placă este recomandată în primul rând celor care caută o placă cu un consum redus de energie și o disipare neglijabilă a căldurii sau o placă cu o dimensiune compactă care să fie potrivită și pentru jocuri. Așadar, GTX 1650 nu este rău, doar că nu își găsește locul, deoarece nu prea face diferența în această gamă de prețuri.
GTX1650 4GB GDDR5 GAMING X 4G este soluția MSI pentru a profita la maximum de jocurile video, deci nu este un model de bază. Designul ostentativ, tipic brandului MSI GAMING, cu ornamente gri închis și argintii, este un semn în acest sens. Acest lucru este egalat de o viteză de ceas de 1860 MHz și 8 Gbps de memorie, care din păcate rămâne 4 GB GDDR5 cu magistrală de date pe 128 de biți. Disiparea scăzută a căldurii modelului în general poate că nu este nici măcar îmbunătățită de tuning, dar primește răcire Twin Frozr 7 Thermal Design, care utilizează două deflectoare de aer TORX Fan 3.0 cu design personalizat. Deși nu este compact, 245 x 127 x 39 mm nu este totuși prea robust, dar pentru pasionații de carcase mici, este unul mare, iar trucurile de gentleman precum placa de protecție din spate nu sunt de așteptat. Conectorii sunt mici pentru clasă, deci în afară de conectorul de alimentare cu 6 pini, există doar două DisplayPort 1.4 și obișnuitul HDMI 2.0b. Configurația MSI este acum disponibilă pentru 65 075 Ft.
AMD RX570
Care AMD se confruntă cu GTX 1650? Expedition RX570 4GB GDDR5, cardul Asus conceput pentru utilizare maraton. Nu numai că este construită pentru a juca tot weekend-ul, dar producătorul promite că utilizarea intensă nu va reduce durata de viață generală a VGA-ului, chiar și după ani de utilizare. Ei își propun să garanteze acest lucru pentru clienții lor cu ajutorul tehnologiei Super Alloy Power II, un aliaj metalic dezvoltat de Asus pentru hardware-ul de calculator și rafinat de-a lungul anilor pentru a reduce pierderea de energie, a face placa mai durabilă și a o menține mai rece, datorită conductivității termice îmbunătățite. Răcirea este asigurată de o pereche de ventilatoare de 0 dB cu rulmenți dubli cu bile, care se mândresc, de asemenea, cu un design robust și sunt certificate IP5X pentru a ține praful departe. Privind la vitezele de ceas, putem alege între 1266 MHz (modul OC) și 1256 MHz (modul Gaming), în timp ce memoria GDDR5 de 4 GB este capabilă de 7000 MHz pe un driver pe 256 de biți. La fel ca GTX 1650, nici aceasta nu este o placă cu profil redus, cu dimensiuni de 240 x 130 x 38,9 mm. Placa AMD necesită un cablu cu 8 pini pentru alimentare, iar cele trei sloturi de ieșire sunt împărțite între HDMI, DisplayPort și DVI-D. Din păcate, nu putem oferi un preț actual, deoarece a fost atât de popular în ultima perioadă încât nu mai avem stocuri, dar pentru 64 035 Ft SAPPHIRE RX570 8GB GDDR5 PULSE ar putea fi o alegere bună.
Teste, sau trei Nvidia trei pentru un AMD
Am lăsat rezultatele testelor noastre interne până la sfârșit. Este important să rețineți că diferite medii de testare pot produce rezultate diferite, care pot fi afectate de timpul de testare. Parcurgând rezultatele de pe techradar.com sau alte portaluri de știri hardware cunoscute în mod similar, este posibil să vedeți valori diferite în unele cazuri, deci există unele carduri care au avut performanțe mai bune sau mai rele decât acestea.
Cel mai recent episod din seria Assassin's Creed a combinat corect lumea deschisă, elementele de joc de rol și un sistem de luptă reimaginat. Cu toate acestea, pentru o călătorie în lumea Greciei antice, va trebui să vă echipați rig-ul cu hardware-ul potrivit sau să renunțați la unele dintre setările grafice. Acest lucru este ilustrat de rezultatele medii, niciuna dintre plăci nefiind capabilă să atingă un nivel stabil de 60 FPS la rezoluția 1920x1080. RX570 a scăzut chiar sub 30 FPS, în timp ce 1650 a stagnat la 47 FPS. Cele două 1650 au fost cele mai ciudate, versiunea Ti a celor două având cea mai slabă performanță, cu o medie de 8 FPS mai mică decât versiunea inferioară hârtiei.
Seria Far Cry nu a mai fost cunoscută pentru varietatea sa de ceva timp, dar formula încercată și testată încă oferă unele momente distractive. Mediul post-apocaliptic colorat a fost mult mai blând cu concurenții, cu 1650 și RX570 în medie la egalitate pentru ratele de cadre de peste 50, cu 1650 câștigând la minim și maxim cu o diferență de 10 FPS. 1660 a privit 5 FPS sub 60 și a avut o medie de 70.
Metro Exodus poate că nu deschide noi drumuri în genul FPS, dar oferă medii atrăgătoare și variate, o atmosferă captivantă și un gameplay puternic bazat pe poveste. Lumea a fost deschisă în comparație cu episoadele anterioare, dar încă o dată, cerințele mașinii sunt destul de ridicate. Modelul 1650 și RX570 au ajuns amândouă sub 30, dar în general 1650 s-a dovedit a fi mașina mai puternică. Cele două variante 1660 s-au descurcat bineînțeles mai bine, cu o medie ușor de peste 60, dar Ti trebuie să fi avut ceva de furcă, deoarece FPS-ul minim s-a oprit la 41.
V-am lăsat cu jocul battle royale brusc popular, care a sosit aproape neanunțat și este complet gratuit. Apex Legends rulează corect pe configurații medii, deoarece un joc gratuit este cel mai bun atunci când este disponibil pentru cât mai mulți oameni posibil. De asemenea, ultimele actualizări au eliminat aproape complet blocajele și ieșirile bruște care îi afectează pe mulți, astfel încât nu mai există nicio barieră în luptă. Aici, 1650 și RX570 nu au de ce să se rușineze, primul având o medie de peste 70 FPS, iar al doilea de peste 50 FPS, cea mai mică valoare înregistrată de AMD fiind de minim 35. Ceea ce este ciudat este că cel mai mic al modelului 1660 a fost 37, ceea ce este alarmant de aproape de cel mai mic Turing, iar media sa de 73 de cadre pe secundă este cu doar unul mai bună decât cea de 72 a modelului 1650.
Scorurile par puțin confuze pe alocuri, te-ai aștepta la performanțe mai stabile din partea GTX 1660, însă versiunea Ti a fost sub așteptări în fața acesteia, iar GTX 1650 a depășit surprinzător rivalul RX570. În comparațiile cardurilor de la diferiți producători cu diferite modele, observăm adesea variații similare care uneori contrazic cifrele general acceptate. Acest lucru poate fi influențat de diferite configurații, procesoare, memorie mai lentă sau mai rapidă, sau chiar SSD-uri. Cu toate acestea, pe baza acestui scurt test, ar fi păcat să îngropăm GTX1650, deoarece a depășit așteptările de mai multe ori față de hârtie. Cu toate acestea, înainte de a cumpăra, ar trebui să luăm în considerare prețul, deoarece un model mai puternic se poate încadra în buget și putem vedea că uneori chiar și câteva mii de HUF pot face o mare diferență.
KD - PCX